juli 2017

Als afdeling VRI&OV van Gemeente Arnhem zijn wij verantwoordelijk voor de verkeersstroom in en rond Arnhem. In het verleden liepen wij regelmatig tegen de grenzen van onze verkeerscentrale en de daarop aangesloten apparatuur aan. Contrasys heeft daarin verandering gebracht door o.a. de communicatie tussen de verschillende VRI’s te standaardiseren. Dat is een groot voordeel, omdat wij nu niet meer afhankelijk zijn van de welwillendheid van onze leveranciers, maar naar eigen inzicht zaken kunnen aanpassen. 

Ook was er bij ons al langer de behoefte om meer feeling met onze VRI’s te krijgen. Bij problemen konden wij vanuit onze verkeerscentrale alleen maar zien of een VRI aan of uit was; er was geen directe communicatie met de apparatuur mogelijk. Om te weten wat er aan de hand was, moesten wij de VRI ter plaatse bekijken. Speciaal voor ons is een testomgeving ingericht waar wij de nieuwe dienst vri.online konden uitproberen. Met deze online bewakingsdienst konden wij op afstand opeens direct in de automaat kijken. Wij zagen realtime en tot in detail wat er in onze verschillende VRI’s gebeurde. Dat bood veel mogelijkheden. 

Alleen al het feit dat wij bij problemen ons netwerk rechtstreeks kunnen analyseren, scheelt enorm veel tijd en geld. Doordat wij nu tot in detail kunnen zien wat het probleem veroorzaakt, is direct duidelijk welke partij – leverancier of installateur – wij moeten inschakelen. Daardoor zijn onze acties veel gerichter.

Een ander voordeel is dat de historische gegevens bewaard blijven. Nu kunnen wij met terugwerkende kracht de verschillende data combineren en vergelijken. Dat zorgt voor een betere determinatie: wat gebeurt er eigenlijk op welk moment? Is er echt iets kapot of is er misschien sprake van een spanningsdip? Welke conclusie er ook uit naar voren komt – het helpt ons bij de effectiviteit van onze vervolgacties. 

Er zijn regelmatig kwesties waarbij wij de expertise van Contrasys inschakelen. Bijvoorbeeld voor analyse van lastige technische vraagstukken of om te beoordelen of onze nieuwe plannen haalbaar zijn. Ook voor de kosteninschatting bij nieuwe projecten gebruiken wij Contrasys graag als klankbord. Wij zijn als Gemeente Arnhem erg content met onze vruchtbare samenwerking. 

Erik Bakkenes
Directievoerder VRI&OV, Gemeente Arnhem